Konditoriet

Konditori Amarant har bedrivits sedan 1957 av familjen Styrlander. Kvalitet och yrkeskunnande i form av Konditorimästare utmärkelse gör att Konditori Amarant utlovar kvalitet och yrkeskunnande med gedigen kunskap och erfarenhet inom yrket.

Konditori Amarant utmärker sig genom att vara mästare i två familjegenerationer.

Birgerstatyetten 2007

Torshälla Stads nämnd utdelar varje år ett förtjänstpris – Birgerstatyetten – till en förtjänt torshällabo som gjort och gör insatser för Torshällas bästa. 2007 fick vi äran att mottaga detta ärofyllda pris med motiveringen ”För mångåriga insatser för Torshällas bästa och företagets unika position som varumärke och lokal kvalitetsstämpel för småstaden Torshälla.”

Ingen blev mästare på 39 år mellan far och son Styrlander

Hans Styrlander, Konditori Amarant i Torshälla, kan nu titulera sig konditormästare. En pampig krokan, fantasifulla påskfigurer i marsipan och praliner för läckergommar var något av det som tilltalade granskningsmännen. Men så var det också 100 timmars slit bakom arbetet. Granskarna och konditormästarna Bengt Larsson, Köping och Einar Aker, Västerås, den senare lärare vid och ansvarig för livsmedelsprogrammet i Västerås, var mer än nöjda både med provet och än mer med att konditorbranschen genomgår en renässans. Det kan bl.a. upplevas i att ett annat jubileumsfirande blev särskilt uppmärksammat. 39 år emellan…

När Hans nu blev mästare så var det samtidigt 39 år sedan hans far Arne Styrlander blev det. Och det intressanta är att ingen blivit mästare emellan dem under dessa 39 åren i Eskilstuna kommun. Hans började redan som 12-åring att på somrarna hjälpa till i far Arnes bageri-konditori. På grund av en ögon skada 1974 fick han avbryta sina ingenjörsstudier för att då satsa på konditoriyrket i stället. Läsåret 1975-76 genomgick han en Högre specialkurs för konditorer i Uppsala, samma år tog han gesällbrev. Sedan 1993 äger och driver han Konditori Amarant i Torshälla tillsammans med sin fru Marita. Vi sällar sig till gratulanterna. Grattis!

Succé för ”Kungens kaka”

På sin Eriksgata genom Södermanland besökte kungaparet bl.a. även Eskilstuna och Torshälla. Eskilstuna stad bjöd på lunchen.

Det blev ingen dessert, men en god kaka till kaffet måste man ha. Och en god kaka brukar vara pricken över i:et. Så också denna gång! Det blev Arne Styrlander i Torshälla som fick hedersuppdraget och han berättar, att han gjorde många provbak av olika slag. Efter mycket provsmakande och provtittande bestämde sig restaurangchefen för en kaka som bestod av en mazarinbotten med hasselnötstryffel och en marsipanplatta med eskilstunasmederna som dekor, i något som närmast liknade en kakaomålning.

Men då det var frågan om 200 kakor gjordes dekoren självfallet efter en mall. Kakan vägde 35 gram och fick en strykande åtgång.

Efter en notis i lokalpressen kunde Arne Styrlander glädja sig åt en invasion i butiken av människor som alla ville köpa kungakakan. Det var inte första gången Arne Styrlander gjorde kungagodsaker. När prinsessan Christina besökte Torshälla vid stadens 650-årsjubileum, var det han som svarade för karamelldekoren på desserten. Det skall också nämnas, att sonen Hans var en god hjälp när kungakakan skapades. Månne det blir han som kommer att leverera drottningkakan till lilla Victorias Eriksgata?

Källa: Bageriförbundetstidsskrift 1980.

Då kungen mötte Engelbrekt

Fredagen 21 Maj – Riksdagsjubileum

I Arboga hölls Sveriges första riksdag år 1435. I år var det alltså dags för jubileum, något som celebrerades bl.a. genom att kungaparet, riksdagens ledamöter och regeringen besökte staden.

En lunch gavs också för gästerna, 450 personer åt och drack och till kaffet serverades en kaka, som dagen till ära specialkomponerats av konditormästare Arne Styrlander, Torshälla. Kakan bestod av mjuka nötbottnar och chokladtryffel samt var dekorerad med en marsipanplatta med Engelbrekts bild.

På bilden ser vi Arne Styrlander med sonen Hans bära in de läckra kakorna.